Πεποιθήσεις για τη σχέση

Οι παραδοχές είναι πεποιθήσεις που έχει ο καθένας σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ατόμων και των στενών σχέσεων (π.χ. παραδοχές για τα τυπικά χαρακτηριστικά αντρών και γυναικών). Δηλαδή οι παραδοχές αναφέρονται στο πώς κάθε άτομο πιστεύει ότι λειτουργεί ο κόσμος και οι άνθρωποι (Baucom & Epstein, 1990). Για παράδειγμα, κάθε άτομο συνήθως δημιουργεί μία εικόνα για το σύντροφο του – ποιος είναι, πώς συμπεριφέρεται, τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει. Αυτές οι παραδοχές στη συνέχεια μπορεί να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι αποδόσεις συγκεκριμένων συμπεριφορών του συντρόφου. Έτσι, αν ο Κώστας θεωρεί ότι η Ιωάννα νοιάζεται για αυτόν και εκείνη ξεχάσει τα γενέθλια του, τότε μπορεί να το αποδώσει στο ότι είναι υπερβολικά απορροφημένη από τη σοβαρή ασθένεια του πατέρα της. Κατά συνέπεια, οι βασικές πεποιθήσεις που αναπτύσσει κανείς για το σύντροφο του και για τη σχέση μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος βιώνει ορισμένες συμπεριφορές ή γεγονότα.

Αρκετές παραδοχές για το σύντροφο μας και για τη σχέση φαίνεται να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο κατά πόσο θεωρούμε ανταποδοτική μία μακροχρόνια στενή σχέση. Σε αυτές τις παραδοχές συγκαταλέγονται και το ότι ο σύντροφος μας είναι ειλικρινής, αξιόπιστος, προβλέψιμος, αφοσιωμένος, και το ότι μας παρέχει ασφάλεια και υποστήριξη. Στην πράξη, τα αρνητικά γεγονότα που διαψεύδουν αυτές τις βασικές παραδοχές για το σύντροφο ή τη σχέση βιώνονται ως τραυματικά (Gordon & Baucom, 1999). Για παράδειγμα, μία εξωσυζυγική σχέση μπορεί να είναι δυσβάσταχτη, εν πολλοίς γιατί διαψεύδει τις παραδοχές ότι ο σύντροφος είναι αξιόπιστος, ειλικρινής και αφοσιωμένος, και βάζει το καλό της σχέσης πάνω από όλα. Μία σημαντική πλευρά της βοήθειας μας προς τα ζευγάρια, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοια τραύματα, είναι να τα στηρίξουμε στην ανάπτυξη νέου συστήματος παραδοχών για το σύντροφο. Όταν οι παραδοχές διαψεύδονται, το άτομο δεν ξέρει πια με ποιον τρόπο να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του συντρόφου του ή πώς να συμπεριφερθεί το ίδιο. «Δε σε γνωρίζω. Δεν είσαι αυτός που νόμιζα ότι ήξερα. Δεν μπορώ να συνεχίσω αυτή τη σχέση μέχρι να καταλάβω ποιος είσαι».

Το προηγούμενο παράδειγμα δείχνει πόσο μπορεί να μπερδευτεί ένας σύντροφος όταν οι παραδοχές του για τον άλλο διαψευστούν. Επιπλέον, τη στιγμή που ένα ζευγάρι αναζητά θεραπεία, έχει ήδη αναπτύξει ένα σύστημα ξεκάθαρων και πολύ αρνητικών παραδοχών. «Είναι ένα εγωκεντρικό, επιθετικό  μαμμόθρεφτο, που παθαίνει κρίση όταν οι ζωές των άλλων δεν περιστρέφονται γύρω από τις επιθυμίες του». Με τέτοια εικόνα του συντρόφου είναι κατανοητό γιατί τα προβλήματα του γάμου αυτοαναπαράγονται στο διηνεκές. Όταν βλέπουμε έτσι το σύντροφο, αυτό θα επηρεάσει την προσοχή, τις αποδόσεις, τις προσδοκίες, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας προς αυτόν. Ουσιαστικός στόχος για το θεραπευτή ζευγαριών, σχεδόν οποιουδήποτε θεωρητικού προσανατολισμού, θα ήταν να βοηθήσει το άτομο να επανεκτιμήσει τη λογική και την εγκυρότητα των παραδοχών του.

Αν και τα δεδομένα μας δεν επαρκούν, ορισμένες πολιτισμικές ομάδες ενδεχομένως να διαφέρουν ως προς τις παραδοχές τους για τις σχέσεις και στα δύο φύλα. Για παράδειγμα, αρκετοί ερευνητές έχουν καταλήξει ότι οι Αφροαμερικανές, εκτός από τις θετικές παραδοχές που κάνουν για τη φυλετική τους ομάδα, στο σύνολο τους τείνουν να βλέπουν τους Αφροαμερικανούς ως λιγότερο υπεύθυνους και αξιόπιστους από όσο θα επιθυμούσαν (Braith-waite, 1981, Cazenave, 1983, Joseph & Lewis, 1981, Turner & Turner, 1974). Κάποιοι Αφροαμερικανοί φαίνεται επίσης να έχουν αρνητικές παραδοχές για τις Αφροαμερικανές. Ο Cazenave βρήκε ότι οι Αφροαμερικανοί της μεσαίας τάξης τείνουν να πιστεύουν ότι στις γυναίκες της φυλετικής τους ομάδας δίνονται περισσότερες ευκαιρίες και ότι η αυξανόμενη δύναμη που έχει κερδηθεί από τις Αφροαμερικανές έχει συμβάλει στο να έχουν οι ίδιοι μειωμένη αίσθηση ελέγχου της ζωής τους (Willis, 1990). Παρ’ ότι τέτοιες παραδοχές μπορεί να είναι καταστροφικές για τις στενές σχέσεις, οι θεραπευτές πρέπει να κατανοούν το κοινωνικό πλαίσιο και τα βιώματα που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση τέτοιων πεποιθήσεων.

E-therapy : Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική – Ψυχική Υγεία – Ψυχικές Διαταραχές – Αυτοβοήθεια – Ψυχολογία
Πεποιθήσεις για τη σχέση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω