Πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικτυακή θεραπεία;
Μελέτες δείχνουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία (E-therapy, online therapy) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την προσωπο με πρόσωπο θεραπεία σε μια σειρά από προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι οι αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένη αγχώδης, διαταραχή πανικού, κοινωνικό άγχος) όπως και η κατάθλιψη μπορει να αντιμετωπιστούν το ίδιο καλά με τη χρήση του μοντέλου της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι οι βελτιώσεις τους διατηρήθηκαν κατά την παρακολούθηση ενός έτους

Ποια είναι τα οφέλη της διαδικτυακής θεραπείας;
Δεν έναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν οτι η διαδικτυακή θεραπεία τους γλυτώνει χρόνο είναι πιο βολική και μπορεί να χωρέσει ευκολότερα στο πρόγραμμά τους. Ο προγραμματισμός των συνεδριών είναι πιο εύκολος και η ανταλλαγή του θεραπευτικού υλικού επίσης.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι λίγο απρόσωπη σε σύγκριση με τη θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο. Επιπλέον, οι θεραπευτές δεν μπορούν να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος με τον ίδιο τρόπο, οπότε σίγουρα χάνεται ένα μέρος της εξωλεκτικής επικοινωνίας, πράγμα σημαντικό στην ψυχοθεραπεία.

Πώς μπορώ να επιλέξω έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή για διαδικτυακή θεραπεία;
Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι και εφαρμογές διαδικτυακής θεραπείας. Όταν επιλέγετε ένα, σκεφτείτε πώς θέλετε να επικοινωνήσετε με τον θεραπευτή σας. Θα προτιμούσατε να έχετε ζωντανά ραντεβού βίντεο; Επίσης θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ο θεραπευτής σας είναι αναγνωρισμένος ψυχολόγος με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με έναν διαδικτυακό θεραπευτή;
Ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν πολλούς τρόπους επικοινωνίας, όπως μηνύματα κειμένου, μηνύματα ήχου και μηνύματα βίντεο. Άλλοι επιτρέπουν τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις.

Πώς πληρώνω;
Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα δεν καλύπτουν το κόστος της διαδικτυακής θεραπείας, όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι περισσότεροι σημαντικοί ιστότοποι τηλεθεραπείας δεν δέχονται ασφάλιση. Συνήθως, μπορείτε να πληρώσετε μέσω πιστωτικής κάρτας στο διαδίκτυο.

Έχει ο Θεραπευτές Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;
Οι διαδικτυακοί θεραπευτές θα πρέπει να διαθέτουν άδεια για να παρέχουν προσωπική θεραπεία καθώς και διαδικτυακή θεραπεία. Κάθε αξιόπιστος ιστότοπος θα εξηγήσει τι είδους άδεια κατέχουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Είναι η διαδικτυακή θεραπεία καλή ιδέα για όλους;
Οι περισσότεροι θεραπευτές στο διαδίκτυο παρέχουν πληροφορίες στον ιστότοπό τους σχετικά με το ποιος είναι καλός υποψήφιος για τις υπηρεσίες τους και ποιος δεν είναι. Η διαδικτυακή θεραπεία συνήθως δεν συνιστάται για άτομα που είναι ενεργά αυτοκτονικά ή για άτομα που πάσχουν από ψύχωση.

Μπορώ να έχω πρόσβαση σε διαδικτυακή θεραπεία από το τηλέφωνό μου;
Οι περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες θεραπείας και ιστότοποι μπορούν να παραδοθούν μέσω μιας εφαρμογής σε τηλέφωνο. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιστότοπο σχετικά με τις υπηρεσίες και τους τυχόν περιορισμούς που έχουν.

Μπορώ να λάβω θεραπεία ζευγαριών μέσω διαδικτυακής θεραπείας;
Ναί. Το Etherapy.gr παρέχει θεραπεία ζευγαριών.

Πόσο καιρό θα είμαι στη Θεραπεία;
Εξαρτάται από τις είδος του προβλήματός σας, και απ’το στόχο που θα θέσουμε στη θεραπεία. Συνήθως η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία είναι βραχεία.

Πόσο συχνά θα μιλήσω με τον θεραπευτή μου;
Σύνήθως ο ρυθμός των συνεδριών κειμένεται στη μια συνεδρία ανα εβδομάδα. Στη συνέχεια και καθώς οι στόχοι επιτυγχάνονται οι συνεδρίες αραιώνουν σε συχνότητα. Παρόλαυτά αυτό ποικίλλει σε ένα βαθμό ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις σας

Ποιοι τύποι προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Διαδίκτυο;
Τα περισσότερα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Διαδίκτυο. Κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, διαταραχή πανικού, ακόμη και προβλήματα κατάχρησης ουσιών είναι συνήθως κατάλληλα για διαδικτυακή θεραπεία.

Είναι η διαδικτυακή θεραπεία ασφαλής και εμπιστευτική;
Οι αδειοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει να ακολουθούν νόμους και κώδικες δεοντολογίας που διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα. Θα θελήσετε να επικοινωνήσετε με τον παροχέα σας σχετικά με το πώς διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες σας θα διατηρηθούν ασφαλείς. Στο E-therapy.gr ακολουθείται ο Ευρωπαικός κωδικας δεοντολογίας.

Θα πάρω πάντα τον ίδιο θεραπευτή;
Στο E-therapy.gr θα είστε πάντα σε θεραπεία με τον Άγγελο Ηλιόπουλο.

FAQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω
Καλέστε