Η διαδικτυακή θεραπεία, επίσης γνωστή ως E-therapy ή online therapy, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο είδος λόγω COVID-19 ή της νέας φάσης κοινωνικών αποστάσεων στην οποία έχουμε εισέλθει βίαια και απρόσμενα. Επειδή η διαδικτυακή θεραπεία περιλαμβάνει επικοινωνία ασθενούς-θεραπευτή μέσω υπολογιστών ή κινητών συσκευών και όχι μέσω αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ωστόσο, τίθενται ζητήματα ασφαλείας για τα οποία διαφορετικά δεν θα ανησυχούσατε.
Επιπλέον, ορισμένες ηθικές και νομικές ανησυχίες γίνονται πιο περίπλοκες. Εάν ξεκινάτε τη διαδικτυακή θεραπεία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς ένας θεραπευτής ή μια ψηφιακή πλατφόρμα θα διατηρήσει τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλείς και θα ακολουθήσει όλα τα κατάλληλα πρωτόκολλα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικτυακή θεραπεία
Ασφάλεια
Οι θεραπευτές και οι ασθενείς που συμμετέχουν σε διαδικτυακή θεραπεία πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές απειλές για την ασφάλεια δεδομένων και ιδιωτικών πληροφοριών, όπως οι ιοί υπολογιστών, οι χάκερ, η ζημιά ή κλοπή συσκευών, τα ανεπαρκή συστήματα ή λογισμικό ασφαλείας, τα μη ασφαλή ηλεκτρικά αρχεία, οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος.
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη κοινή πρακτική που έχει κινηθεί στο διαδίκτυο στην ψηφιακή εποχή, όπως τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές, η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για οποιεσδήποτε υπηρεσίες τηλε-υγείας.
Εάν αναζητάτε θεραπεία, δεν θέλετε να ανησυχείτε για την έκθεση πληροφοριών σχετικά με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία, τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή οποιοδήποτε από τα προσωπικά στοιχεία που ενδέχεται να μοιραστείτε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.
Λόγω αυτών των πιθανών παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής και της εμπιστευτικότητας, τόσο οι θεραπευτές όσο και τα άτομα που αναζητούν θεραπεία πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και τους ενδεχόμενους περιορισμούς που μπορεί να έχει. Και τα δύο μέρη πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία δεν εισάγει παράγοντες που σχετίζονται με την ασφάλεια στη σχέση.
Χρησιμοποιήστε ασφαλές, ενημερωμένο λογισμικό και εφαρμογές που μειώνουν τον κίνδυνο παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και λάβετε υπόψη οποιαδήποτε νέα τεχνολογία ή διαδικτυακά προγράμματα που μπορεί να σας βοηθήσουν καλύτερα σε αυτήν την προσπάθεια. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα, πρέπει να είστε εξαιρετικά προστατευμένοι από τα προσωπικά σας στοιχεία και να μην μοιράζεστε τίποτα ιδιωτικό, εκτός εάν νιώθετε άνετα ότι εσείς και ο θεραπευτής σας χρησιμοποιείτε ένα ασφαλές, ασφαλές πρόγραμμα.
Κατευθυντήριες γραμμές
Καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοήσετε την τεχνολογία που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
Προσέξτε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λάβετε υπόψη ότι ακόμη και το ιστορικό αναζήτησής σας είναι πιθανός κίνδυνος ασφάλειας.
Να γνωρίζετε ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία έχει μεγαλύτερο κίνδυνο δημοσιοποίησης.
Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, κρυπτογράφηση δεδομένων και άλλα παρόμοια μέτρα ασφαλείας
Οι θεραπευτές ενθαρρύνονται επίσης να καταστρέφουν με ασφάλεια δεδομένα και άλλες ιδιωτικές πληροφορίες, όταν χρειάζεται. Και οποιαδήποτε πλατφόρμα πρέπει να συμμορφώνεται με αρχές ασφαλείας
Εάν είστε ασθενής, ίσως θελήσετε να συζητήσετε αυτά τα ζητήματα με τον θεράποντα σας για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν ασφαλείς τεχνολογικές πρακτικές, όπως θα θέλατε ένας θεραπευτής να διατηρήσει τις προσωπικές σας συνεδρίες ασφαλείς και εμπιστευτικές.
Διαδικτυακές πλατφόρμες
Το πιο πιθανό είναι στην Ελλάδα οι διαδικτυακές συνεδρίες να πραγματοποιούνται μέσω κοινών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (skype, viber, messenger, zoom, duo, whatsapp κλπ). Πολλές από αυτές τις πλατφόρμες διαθέτουν υπηρεσίες κρυπτογράφησης υψηλής ποιότητας για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα σας θα προστατεύονται. Ενώ κάνετε την έρευνά σας, αξίζει να ελέγξετε ενότητες FAQ σε αυτούς τους ιστότοπους για να δείτε μόνοι σας πώς θα προστατεύεται το απόρρητό σας.
Είναι ακόμα σημαντικό, φυσικά, να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα δικά σας μέτρα ασφαλείας, ακόμα κι αν εμπιστεύεστε πλήρως την πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε. Καθώς όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινής ζωής μετακινούνται στο διαδίκτυο, αυτές οι στρατηγικές θα είναι όλο και πιο χρήσιμες, ανεξάρτητα από το εάν συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε διαδικτυακή θεραπεία.
E-therapy και ασφάλεια